sobota, 3 stycznia 2015

Cannoli z cynamonowymi chipsami z tortilli czyli idealny wstęp do całorocznego fitnessu...

Dziś kulinarnie - na chwilę zawieszam pitolenie o "dupie Maryni" na rzecz pyszności.
Czynię to z pewną przewrotnością, najwyraźniej zakorzenioną w mojej naturze, ponieważ sama z początkiem stycznia - a nawet grudnia - przeszłam na fitnessową stronę mocy.  Nie wierzę w noworoczne postanowienia, dlatego też nie traktuję zmiany w taki sposób.  Zwyczajnie - zbliżam się do czterdziechy i zanim stetryczeję i zdziadzieję trochę jeszcze powalczę;)
Z okazji sylwestrowej domówki sporządziłam deser, który prezentował się nad wyraz imponująco pomiędzy rozmaitymi innymi imprezowymi przekąskami.  Było to pierwsze podejście, a jakoś tak czuję, że wykonany przeze mnie krem zagości jeszcze u nas w takiej czy innej postaci, ponieważ jest aksamitny, nie jest ordynarnie słodki i ma w sobie coś zupełnie nieoczywistego.  O czym ja tak ględzę?  O kremie do włoskich cannoli, który u nas wystąpił w roli głównej, z dodatkami w postaci tortillowych chipsów cynamonowych - zaskakująco pyszne połączenie!
Kolejny plus - robi się go w ekspresowym tempie.





K R E M    C A N N O L I    

Z    C Y N A M O N O W Y M I    C H I P S A M I    Z    T O R T I L L I

Składniki:

200 gr Mascarpone
400 gr Ricotty
200 gr śmietanki 30 % (nikt nie mówił, że będzie dietetycznie;)
cukier puder do smaku (kilka łyżek)
kawałki gorzkiej czekolady lub garść "chocolate chips" lub pokrojone niesolone pistacje
3-4 tortille
cynamon mielony

Aby zrobić krem należy dokładnie wymieszać oba serki (delikatnie, nie mikserem), następnie ubic śmietankę, dodawać ją do serków partiami i dalej delikatnie mieszać.  Na koniec dodać cukier puder do smaku i czekoladę lub pistacje - w zależności od upodobania.
Tortille pokroić w trójkąty i piec na patelni grillowej z obu stron aż będą chrupiące.  Uwaga - łatwo przypalić;)
Upieczone chipsy tortillowe oszczędnie posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Zajadać, nabierając partie kremu na chipsa.
Nie przegiąć, bo zemdli;)

5 komentarzy:

  1. Przepysznie to wyglada. Takie zachcianki smakuję chyba najlepiej podczas weekendu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko ..nie ułatwiasz pani ,nie ułatwiasz ...a ja po 40 dawno!!!!!!!!!!!!!!!!! ale zdrowe musi być...... dużo wapnia ma na pewno :))))))))))))wszystkiego dobrego !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa przekąska, krem uniwersalny - sprawdziłby się pewnie też do ciast czy naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Maria P Cleo: Polecam - na weekend, na wtorek, środę, chandrę... ;)
    Filipek: Zdrowe, nie ma to tamto, w czekoladzie jest masa magnezu, a pełnoziarniste tortille to zdrowe węglowodany;) Jak chcesz to znajdę jeszcze piętnaście argumentów, tylko po co? To jest zwyczajnie pyszne:) A czterdziechy wyczekuję z pewną dozą ciekawości - myślę, że to musi być coś:) Uściski!
    Artsajke: też tak myślę - jakieś placuszki, gofry - coć w ten deseń:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak - ja taki kremik wykładam na tartę, a na to tonę truskawek...jagód ...malin ...z tortillą - nie wpadłam na ten pomysł - zgapiam wobec tego ;-)

    OdpowiedzUsuń